De werkloosheid in Nederland is in april licht toegenomen ten opzichte van een maand eerder. In april zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was dat nog 3,6 procent.

De toename van de werkloosheid sluit volgens het CBS aan bij het verslechterde economische beeld van Nederland in april. Het aantal WW-uitkeringen nam wel licht af.

In april werden 375.000 mensen als werkloos geregistreerd.

Het UWV verstrekte eind april 170.300 WW-uitkeringen. Dat zijn er 4.200 minder dan in maart. In vrijwel alle sectoren nam het aantal WW-uitkeringen af. Vooral in de landbouw, groenvoorziening, visserij, bij uitzendbedrijven, de horeca en catering, het bank- en verzekeringswezen en de bouw nam het aantal het sterk af.

Het CBS merkt verder op dat er in het eerste kwartaal van 2024 vooral meer mensen waren die een tot drie maanden werkloos zijn, ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van twee jaar geleden is ook het aantal mensen dat drie tot zes maanden werkloos is, toegenomen. Het aantal langdurig werklozen (een jaar of langer) nam af.

Ondernemers iets positiever

Ondernemers waren aan het begin van het tweede kwartaal iets optimistischer over de economische vooruitzichten. Vooral in de autobranche en de vervoerssector verbeterde het sentiment, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de landbouw, bosbouw en visserij zijn ondernemers het meest negatief gestemd.

Volgens de Conjunctuurenquête Nederland staat de stemmingsindicator nu op een stand van 6 negatief. Dat is ruim onder het gemiddelde van min 4,1 sinds de start van de meting in 2012. Vanaf eind 2021 tot eind 2022 daalde het ondernemersvertrouwen sterk tot -22,2. "Sindsdien herstelde het cijfer zich voorzichtig", aldus het CBS.

Het gebrek aan personeel blijft de belangrijkste belemmering voor ondernemers. Bijna 70 procent van de ondernemers heeft hiermee te maken. Om dit tegen te gaan zetten ondernemers vooral in op een verbetering van de arbeidsvoorwaarden, zoals een hoger salaris.

Ook noemen zij het automatiseren van processen als oplossing. "Ongeveer een kwart van de ondernemers automatiseert meer vanwege het personeelstekort, in de industrie is dit zelfs bijna een derde", constateert het statistiekbureau. Industriële bedrijven noemen 'onvoldoende vraag' het vaakst als belemmering.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), MKB-Nederland en VNO-NCW.

LEES OOK: Belastingbijdrage van bedrijven in Nederland bijna €300 miljard in 2023